субота, 7. април 2018.

DANAS SU DVA VELIKA PRAVOSLAVNA PRAZNIKA - BLAGOVESTI I VELIKA SUBOTA


Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Blagovesti, u pomen na događaj kada je Arhanđeo Gavrilo javio Prečistoj Devici Mariji da će roditi sina kojem će dati ime Isus.
Pola godine pošto je prvosvešteniku Zahariji projavio da će u dubokoj starosti dobiti sina koji će biti Gospodnji Preteča (Sveti Jovan Krstitelj), Arhanđeo Gavrilo javio se Prečistoj Devici Mariji u Nazaretu, pozdravivši je rečima: "Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama!"
Začuđenoj i uplašenoj Devici Mariji Arhanđeo objašnjava neobičan pozdrav: "Ne boj se, Marija, jer si našla blagodat u Boga! I evo začećeš i rodićeš sina i nadenućeš mu ime Isus. On će biti veliki i nazvaće se Sin Višnjega i daće mu Gospod Bog presto Davida, oca Njegovog. I carevaće nad domom Jakovljevim vavijek i carstvu Njegovom neće biti kraja".
Na Marijino pitanje kako će to biti kada ona ne zna za muža, Arhanđeo Gavrilo odgovara: "Duh Sveti doći će na tebe i sila Višnjega osjeniće te. Zato i ono što će se roditi biće sveto i nazvaće se Sin Božiji".
Blagovesti spadaju u red Bogorodičnih praznika, u crkvenom kalendaru je označen crvenim slovom i nepokretan je.
Danas je i Velika subota
Srpska pravoslavna crkva danas obilježava Veliku subotu, dan kada je Isus Hristos pogreben i kada je sišao u podzemni svet - Ad i dušama umrlih doneo Jevanđelje.
Hristos je to učinio, jer je on mesija i izbavitelj celokupnog ljudskog roda, a ne samo svojih savremenika.
Sutra je i posljednji dan Velikog posta.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.